Aromatyczny gulasz z indyka z warzywami i pieczarkami

Pyszny gulasz z indyka z warzywami i pieczarkami - świetny do wykorzystania resztek z pieczonego indyka! | homemaker.pl @homemakerPL

Święta, święta – i po świętach. Dopiero co żegnałyśmy choinkę, a tu już Wielkanoc za nami.

Tyle przygotowań i pyszności pojawia się na stole, że w poświąteczny wtorek nie chce się specjalnie jeść, ani tym bardziej gotować.

Do tego szał przedświątecznych zakupów często oznacza pustki w skarbonce…

Nie masz ochoty dojadać resztek?

Ja też nie. Dlatego zrobiłam z nich coś pysznego (i do tego bardzo łatwego!).

Co prawda część Wielkiejnocy spędziłam wyjazdowo, ale w domu też trzeba coś zjeść.

Dlatego też na stole pojawił się pokaźny indor. Oczywiście upolowany w promocji na drób. Naładowałam mu do kupra świeżego rozmarynu z mojego „ziołowego parapetu” i dwie pokrojone na kawałki pomarańcze. Natarłam czosnkiem i imbirem. Pyszota!

Na następny dzień pozostał po nim korpus i jakieś 300-400 gram drobnych kawałków mięsa.

Głowiłam się: co z tym zrobić? Z pomocą przybył niezawodny Jamie Oliver. U niego co prawda był to kurczak (do tego z klucho-pyzami), ale stwierdziłam, że indyk też się nada.

Starałam trzymać się przepisu, ale wyszło jak zwykle – czyli zupełnie inaczej 🙂 Na szczęście bardzo smacznie!

Zapraszam Cię więc na:

Lekki i aromatyczny gulasz z indyka z warzywami i pieczarkami

Co zrobić z resztkami z pieczonego indyka? Gulasz oczywiście! Najlepiej z warzywami i pieczarkami. | homemaker.pl @HomemakerPL

Kluczem do tego dania jest wykorzystanie tego, co Ci zalega w lodówce.

Nie masz marchewki, ale masz cukinię? Może być! Zostało Ci trochę pieczonego schabu z Wielkanocnego stołu? Wrzuć go do kotła! 

Jestem przekonana, że ten gulasz wyjdzie Ci wyśmienicie z każdego typu drobiu. Jeśli więc planujesz upiec całego ptaka, nie wyrzucaj korpusu ani resztek mięsa! Będzie z tego coś dobrego. 🙂

Pyszny gulasz z indyka z warzywami i pieczarkami - świetny do wykorzystania resztek z pieczonego indyka! | homemaker.pl @homemakerPL

Pyszny gulasz z indyka z warzywami i pieczarkami - świetny do wykorzystania resztek z pieczonego indyka! | homemaker.pl @homemakerPL
Print Recipe
Czas przygotowania 10minut
Czas gotowania 30minut
Czas oczekiwania 30minut
Aromatyczny gulasz z indyka z warzywami i pieczarkami
Koszt przepisu:9.84 zł
Koszt porcji3.28 zł
Aromatyczny gulasz z indyka z warzywami i pieczarkami
Koszt przepisu:9.84 zł
Koszt porcji3.28 zł
Pyszny gulasz z indyka z warzywami i pieczarkami - świetny do wykorzystania resztek z pieczonego indyka! | homemaker.pl @homemakerPL
Print Recipe
Czas przygotowania 10minut
Czas gotowania 30minut
Czas oczekiwania 30minut
Składniki
Porcje3porcje
  • 3 ziemniaki 0.50 zł
  • 1 włoszczyzna 2.30 zł
  • 2 cebule 1 zł
  • 1 pory 1.20 zł
  • 200 gram pieczarek 1.50 zł
  • 1 korpus indyka 0.50 zł
  • 300 gram indyka mięsa 2.50 zł
  • 2 łyżki oleju 0.16 zł
  • 1 łyżka mąki 0.05 zł
  • 2 liście laurowe 0.05 zł
  • 1 łyżeczka tymianku 0.08 zł
  • odrobina pietruszki opcjonalnie, do ozdoby
Składniki
Porcje3porcje
  • 3 ziemniaki 0.50 zł
  • 1 włoszczyzna 2.30 zł
  • 2 cebule 1 zł
  • 1 pory 1.20 zł
  • 200 gram pieczarek 1.50 zł
  • 1 korpus indyka 0.50 zł
  • 300 gram indyka mięsa 2.50 zł
  • 2 łyżki oleju 0.16 zł
  • 1 łyżka mąki 0.05 zł
  • 2 liście laurowe 0.05 zł
  • 1 łyżeczka tymianku 0.08 zł
  • odrobina pietruszki opcjonalnie, do ozdoby
Sposób przygotowania
  1. Obierz korpus indyka z pozostawionego mięska i odstaw je na bok.
  2. Wrzuć wszystkie kości i korpus do granka, potłucz je wałkiem na mniejsze części i zalej litrem wody. Doprowadź do wrzenia, potem gotuj na średnim ogniu przez 30 minut. Jeśli pojawią się na powierzchni szumowiny, zbierz je i wyrzuć.
  3. Gdy rosół będzie się gotował, obierz ziemniaki, włoszczyznę, cebulę i pokrój w drobne kawałki.
  4. W dużym garnku rozgrzej łyżkę-dwie oleju. Na tym oleju delikatnie podsmażaj pokrojone warzywa przez 10 minut na wolnym ogniu. Pamiętaj, by często mieszać!
  5. Pokrój pieczarki na ćwiartki i dorzuć do garnka z warzywami. Dołóż do niego mięso z indyka i łyżkę mąki.
  6. Zalej całość rosołem - najlepiej przez sitko. Możesz dolać trochę wody, jeśli rosołu okaże się zbyt mało.
  7. Gotuj przez następne 20 minut, aż gulasz zacznie gęstnieć.
  8. Spróbuj odrobinę. Dodaj pieprzu i soli do smaku. Przenieś gulasz do żaroodpornego naczynia i piecz przez 30 minut w 190 stopniach.
Tu możesz zmienić ilość porcji: porcje
Używasz innego systemu miar i wag?
Autor przepisu
Adaptacja przepisu Jamie'go Oliver'a - link w tekście

 Gulasz drobiowy z indyka z dodatkiem warzyw i pieczarek. | homemaker.pl @homemakerPL

Aromat tego gulaszu jest nieziemski! Zapraszam na gulasz z indyka! | homemaker.pl @HomemakerPL

P.S. Gulasz z indyka z warzywami dobrze znosi mrożenie. Jeśli wyszła Ci za duża porcja, spokojnie możesz ją zamrozić na później.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *