Swojsko. Tanio. Do syta.

Pyszne dania wcale nie muszą być drogie.

POLSKIE SMAKI


MĄDRE ZAKUPY



RODZINNE POSIŁKI



KREATYWNE GOTOWANIE


Co znajdziesz na blogu?


Strategia codziennych zakupów

♥ Wybieraj najkorzystniejsze oferty

♥ Zaoszczędź na jedzeniu (bez uszczerbku na jakości)

♥ Bądź świadomym konsumentem

♥ Nie dać się oszukać marketingowym trikom


Kreatywna kuchnia

♥ Rozplanuj jadłospis, by zaoszczędzić czas i pieniądze

♥ Gotuj dania pełne smaku, zachowując przy tym pełną kieszeń

♥ Zamroź swoje dania (idealne „gotowce” do odgrzania po ciężkim dniu)


Zero waste – Nic się nie marnuje!

♥ Poznaj zasady przechowywania żywności i co oznaczają daty przydatności do spożycia

♥ Wykorzystuj wszystkie składniki i zagospodaruj resztki

♥ Zorganizuj swoją lodówkę i spiżarnię


 

 

Moje motto:

Kupuj z głową, gotuj z pomysłem i niczego nie marnuj!

O autorce


kasia_homemaker

Cześć! Mam na imię Kasia. Witaj na moim blogu.

Pewnie zastanawiasz się, skąd ta nazwa? Homemaker tworzy domowe ognisko. A najłatwiej (i najprzyjemniej) to zrobić przez pyszny obiad!

Moja historia

Jako dziecko byłam wyjątkowym niejadkiem. Do perfekcji opanowałam metodę ukrywania kotleta „pod ziemniaczki” na szkolnej stołówce.

Po maturze wywiało mnie na studia, hen daleko, na Wyspy Brytyjskie.
Niskie studenckie dochody i wysokie koszty życia nauczyły mnie oszczędnego gospodarowania w kuchni i poza nią.

Po siedmiu latach wróciłam do domu, do Warszawy. Przywiozłam ze sobą męża i kilkumiesięcznego wówczas synka.

Zaczęłam odkrywać Polskę na nowo, a moje chłopaki uczą się jej od zera 🙂 Kiedy chciałam im pokazać polskie dania, uświadomiłam sobie, że sama ich dobrze nie znam (pomimo prawie trzech dych na karku).

Najwyższy czas to zmienić. Zapraszam Cię do wspólnego gotowania i oszczędzania!

Aby niczego nie przegapić, dołącz do mojego newslettera.

podpis


Pytania i odpowiedzi:


Skąd czerpiesz ceny produktów w przepisach?
Cena jaką widzisz w przepisie to cena jaką zapłaciłam podczas zakupów tuż przed gotowaniem.

Ceny różnią się znacząco w zależności od sklepu i regionu kraju. Traktuj moje koszty jako wskazówkę, jakiej ceny powinnaś się spodziewać. 

Nie wiedziałaś, że ten składnik jest niezdrowy, a ta metoda gotowania jest szkodliwa?
Hahaha, widzę że zauważyłaś moją miłość do mięsa i masła oraz niechęć do produktów „light” 🙂
Cóż, w dzisiejszych czasach słowo „zdrowy” jest względne. Codziennie słyszy się o nowych odkryciach w tej materii. Każdemu służy co innego, nie będę Cię przekonywać do swojego stylu odżywiania. Zapraszam do skorzystania z moich przepisów i ich modyfikacji, jeśli jakiś składnik Ci nie odpowiada.
Czy jesteś profesjonalną kucharką? Masz wykształcenie gastronomiczne?
Nie. Z zawodu i wykształcenia jestem artystką 🙂

Kucharką jestem wyłącznie „domową”. Ale jestem przekonana, że to atut! Możesz mieć pewność, że bez problemu odtworzysz mój przepis u siebie w domu. Skoro mi (amatorce) wyszło, to Tobie też na pewno wyjdzie!

Skąd pochodzą zdjęcia i przepisy na blogu?
Wszystkie zdjęcia do przepisów robię sama w domowym zaciszu. Jeśli chcesz wykorzystać moje zdjęcie, proszę skontaktuj się najpierw ze mną.

Jeśli chodzi o przepisy, część z nich pochodzi z innych blogów, książek i magazynów, a część to moja osobista wariacja :-). W każdym przepisie znajdziesz dokładną informację, kto jest jego autorem. 

Czy mogę wykorzystać Twój przepis na swoim blogu/stronie?
Tak, będzie mi bardzo miło! Napisz tylko proszę instrukcje własnymi słowami i zalinkuj ze swojego bloga do przepisu, który Cię zainspirował.
Czy wpisy po angielsku są tłumaczeniem wpisów polskich?
I tak, i nie. Treść wpisów częściwo się różni. Wpisy po angielsku są pisane z myślą o czytelnikach anglojęzycznych, którzy nie mieszkają w Polsce, a chcieliby poznać naszą kuchnię.

Jeśli masz inne pytanie, napisz do mnie – na pewno odpowiem.