Szponder wołowy duszony z warzywami

Szponder wołowy pieczony - fantastyczny kawałek wołowiny, o wiele tańszy niż antrykot czy polędwica. | homemaker.pl @Homemapler.pl

Na fali wpisu o oszczędzaniu na mięsnych zakupach, wybrałam na obiad szponder wołowy. Choć wołowina nie jest mi obca (wręcz znamy się bardzo dobrze), ten kawałek kupowałam i gotowałam po raz pierwszy.

Jak się okazało – z powodzeniem! 🙂

Co to jest szponder?

Jest to dolna część żeberek (z angielskiego: short ribs). Nadaje się do duszenia, pieczenia i mielenia, jak również na wywar mięsny. Ma aromatyczny, lekko słodkawy smak.

Szponder wołowy wygląda z lekka….hmmm…jak dla jaskiniowca. Niczym z lodówki Freda Flinstona :-). Kawał mięcha, trochę tłuszczu i kości.

Cena szpondera wołowego jest  sporo niższa niż antrykotu. Spróbuj go upiec w piekarniku. Zapraszam po pyszny przepis! | homemaker.pl @HomemakerPL

O ile wygląd rzeczywiście może odstraszać, jest to naprawdę przyzwoita baza na sycący, przedwiosenny posiłek.

Zapewniam, że nie ma się czego bać. Tłuszczyk chroni mięso przed przesuszeniem i na końcu duszenia pięknie się rozpuszcza. O kość wcale nie trzeba się martwić, odchodzi sama bez wysiłku.

Cena

Szponder kosztuje przeciętnie 18-20 złotych za kilogram. To ponad dwa razy mniej niż antrykot i pięć razy mniej niż wyższej klasy rostbef czy polędwica!

Szczęśliwie trafiłam na promocję i zakupiłam spory kawałek u rzeźnika w Auchan w cenie 15 złotych za kilo.

Ale uwaga! W niektórych sklepach mięsnych szponder jest dostępny tylko na zamówienie, więc jeśli go nie widzisz za ladą, warto zapytać.

Sposób na nadmiar tłuszczu

Szponder wołowy nie należy do najchudszych kawałków wołowiny. Możesz oczywiście odkroić niechciany tłuszcz przed gotowaniem, ale ja zdecydowałam tego nie robić. Tłuszcz w mięsku działa niczym izolacja, dzięki czemu całość pozostaje soczysta pomimo długiego czasu spędzonego w piekarniku.

Po pieczeniu spora część tłuszczu się wytopi. Jeśli nie lubisz tłustego „filmu” na mięsie, wstaw szponder do lodówki na noc. Na następny dzień będzie Ci bardzo łatwo zdjąć jego nadmiar (tłuszcz się zetnie) i odgrzać danie na kuchence lub w piecu.

Danie podałam z purée ziemniacznym i z surówką z pora. Myślę, że pasowałby też ryż lub same warzywa na ciepło.

Czy smakowało? Tak! Były pytania o dokładkę 🙂 Zapraszam do skosztowania!

Szponder wołowy pieczony - fantastyczny kawałek wołowiny, o wiele tańszy niż antrykot czy polędwica. | homemaker.pl @Homemaker.pl
Print Recipe
Czas przygotowania 25minut
Czas gotowania 2.5godziny
Czas oczekiwania 20minut
Szponder wołowy z warzywami
Dolna część żeberek wołowych, długo duszona w piekarniku z warzywami. Sycący posiłek na chłodny, przedwiosenny wieczór.
Koszt przepisu:26.22 zł
Koszt porcji6.56 zł
Szponder wołowy z warzywami
Dolna część żeberek wołowych, długo duszona w piekarniku z warzywami. Sycący posiłek na chłodny, przedwiosenny wieczór.
Koszt przepisu:26.22 zł
Koszt porcji6.56 zł
Szponder wołowy pieczony - fantastyczny kawałek wołowiny, o wiele tańszy niż antrykot czy polędwica. | homemaker.pl @Homemaker.pl
Print Recipe
Czas przygotowania 25minut
Czas gotowania 2.5godziny
Czas oczekiwania 20minut
Składniki
Porcje4 porcje
  • 1.5 kilo szponderu wołowego z kością 22.50 zł
  • 2 łyżki oleju 0.16 zł
  • szczypta soli 0.03 zł
  • szczypta pieprzu 0.03 zł
  • 2 liście laurowe 0.04 zł
  • 3 marchewki 0.40 zł
  • 1 pory 1.30 zł
  • 1 cebula 0.69 zł
  • 4 ząbki czosnku 0.45 zł
  • 3 szklanki rosołu domowego lub z kostki 0.40 zł
  • 1 łyżeczka rozmarynu 0.12 zł
  • 1 łyżeczka tymianku 0.10 zł
Składniki
Porcje4 porcje
  • 1.5 kilo szponderu wołowego z kością 22.50 zł
  • 2 łyżki oleju 0.16 zł
  • szczypta soli 0.03 zł
  • szczypta pieprzu 0.03 zł
  • 2 liście laurowe 0.04 zł
  • 3 marchewki 0.40 zł
  • 1 pory 1.30 zł
  • 1 cebula 0.69 zł
  • 4 ząbki czosnku 0.45 zł
  • 3 szklanki rosołu domowego lub z kostki 0.40 zł
  • 1 łyżeczka rozmarynu 0.12 zł
  • 1 łyżeczka tymianku 0.10 zł
Sposób przygotowania
  1. Na początek obierz warzywa (w przypadku pora - tylko biała część) i pokrój je na drobne kawałki. Tak samo zrób z czosnkiem i odstaw na bok.
  2. Nastaw piekarnik do 175 stopni - za chwilę będziemy z niego korzystać. W międzyczasie posmaruj każdy kawałek mięsa olejem, poczym obficie dopraw solą i pieprzem.
  3. Rozgrzej na patelni odrobinę oleju na średnim ogniu. Zacznij rozkładać na niej mięso. Podsmaż kawałki dokładnie, z obu stron. Jeśli Twoja patelnia jest mała, smaż w kilku turach. Całość tej operacji nie powinna zająć więcej niż 15 minut.
  4. Gdy mięsko już się lekko zarumienia, do patelni dołóż pokrojoną cebulę i czosnek. Pozwól, by się smażyło jeszcze 5 minut.
  5. Mięso z całą zawartością patelni przełóż do naczynia żaroodpornego. Dołóż wszystkie uprzednio pokrojone warzywa. Całość zalej rosołem i dodaj zioła. Piecz pod przykryciem przez 2,5 godziny, aż mięsko będzie mięciutkie i zacznie odchodzić od kości.
  6. Kiedy mięso już będzie gotowe, pozwól mu odpocząć przed podaniem przez 20 minut. Podawaj wykładając mięso na talerz i polewając je sosem i warzywami.
Inne informacje

Szpoder może zostać podany od razu po przyrządzeniu. Jeśli nie lubisz tłustych dań, odstaw go do ostygnięcia, poczym przechowuj przez noc w lodówce. Następnego dnia odkrój nadmiar zciętego tłuszczu i podgrzej na kuchence lub w piekaniku.

Jeśli nie masz w domu piekarnika, możesz dusić mięso na kuchence. Gotuj na niskim ogniu, pod przykryciem, przez 2-3 godziny. Mieszaj co jakiś czas i sprawdzaj poziom rosołu, aby zapobiec przypaleniu.

To jest przepis podstawowy. Jeśli chcesz podkręcić smak, możesz dodać trochę wina, piwa, sherry lub sosu sojowego.

Tu możesz zmienić ilość porcji: porcje
Używasz innego systemu miar i wag?
Autor przepisu
Kasia

Co to jest szponder wołowy? To kawałek pysznego mięsa, aromatyczny i niedrogi. Spróbuj pieczonego z warzywami! | homemaker.pl !HomemakerPL

Tagi w tym artykule

3 komentarze

  • Dzisiaj zrobilem na kolacje. Ugotowalem do tego ryz w wywarze pozostalym po pieczeniu (wlalem szklanke wiecej bulionu). Smakowalo rewelacyjnie. Proporcje podane w przepisie idealne. Pani Kasiu to bedzie potrawa, ktora czesto bedzie goscic na moim stole.

  • Jak do tej pory kojarzyłem szponder z rosołem. A tu taka niespodzianka. 🙂 W dniu dzisiejszym przygotowałem szponder wg Pani super przepisu, ale podałem z poznańskimi pyzami drożdżowymi czyli jak mówi reszta kraju pampuchami lub kluskami na parze. Było smacznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *